Sve što treba da znate da održite čist, dugovečan bidon bez buđi

Lepljivi slatki sportski napici i šumeće tablete mogu pretvoriti Vaš bidon u leglo bakterija i buđi. Pročitajte ekspertske savete ispod da održite Vaše boce čiste i u dobrom stanju za godine upotrebe.

Pranje rukama.

Ispiranje boca rukama sa toplom vodom i sapunom je najbolji način da se pere posle svake vožnje. U suštini, dobro je svako sredstvo za pranje posuđa.

Koristite četku za flaše.

Jednostavna četka, sa dugom drškom za pranje flaša koja može da se kupi u većini malih prodavnica i plastikara će pomoći da se detaljno očisti bidon ili čak sportska flašica sa uskim grlom. Uz malo četkanja će popustiti i trajne naslage koje se ne bi mogle ukloniti običnim ribanjem i potapanjem.

Ne zaboravite poklopac!

Kada pijete napitke iz bidona, oni moraju proći kroz poklopac pa ne smete zaboraviti da se pobrinete i za njega. Najlakši način čišćenja je da se, kroz njega propusti sapunjava voda.

Ne koristite mašinu za pranje posuđa.

Naravno, najlakši način je da se bidoni peru u mašini za pranje posuđa, ali treba uzeti u obzir da je temperatura vode u ovim mašinama blizu tačke ključanja. Tolika temperatura često izobliči mnoge plastične posude a takođe oštećuje bidone vremenom i smanjuje im vek korišćenja.

maxresdefault

Čišćenje bidona posle svake vožnje!

Kao i za čašu iz koje pijete vodu, i bidon treba prati posle svake upotrebe. Čak i kada se pije samo voda, na poklopcu ostaje znoj i čestice čega-god ste konzumirali za vreme vožnje. Ako ništa drugo, bar isperite vodom bocu i poklopac.

Ne koristite jaka sredstva.

Ako ne može da se očisti ničim drugim nego jakim sredstvom za pranje, možda je onda vreme da se stara boca zameni novom. Proizvođači boca smatraju čak i izbeljivač jakim sredstvom za pranje i savetuju da ga izbegavate za pranje bidona jer ako ne isperete dovoljno dobro, može kontaminirati vodu koju ćete želeti da pijete. Čak i ako je neko bolestan pio iz vašeg bidona, dovoljno je da ga isperete sapunicom i toplom vodom koja će se pobrinuti za bakterije.

Treba znati kada baciti.

Uprkos svim dobrim namerama, boca se nekad ne opere na vreme ili dovoljno temeljno pa se pojavi buđ. Kada dođe trenutak kada se buđ ne može više oprati toplom vodom, sapunicom i četkom, onda je vreme da se bidon baci u đubre.