Ovo doba godine je puno slavlja i zgodno je za nalaženje izgovora da bi ste se vidite sa ljudina koje niste videli dugo. Zabavno jeste, ali je teško održati kondiciju za vreme sezone praznika. Treba uživati u fizičkoj i mentalnoj pauzi od treninga, ali ako se odlučite ipak da trenirate, uzmite u obzir sledeće:

1. Alkohol će uticati na depozite glikogena u mišićima, pa ako se odlučite da sutradan ujutru ipak trenirate, usadite u glavu da će treniranje biti mnogo teže na višim otkucajima srca. Bitno je osigurati kvalitetan doručak pred trening da bi imali dovoljno energije da Vas sprovede do kraja treninga.

2. Alkohol će Vas dehidrirati, pa će Vam se činiti da je opterećenje povećano i uticaće na celokupno izvođenje treninga.

3. Ako koristite pulsmetar, nemojte se uplašiti zato što Vam je blago povišen puls, to je normalno.

analiza treninga

Takođe, iskoristite ovaj period da napravite ciljeve za sledeću godinu. Napišite ih na papir. Kažu da je 10x efektivnije ako se napiše i pridržava nego da se drži u glavi.

Odaberite dugoročne, srednjeročne i kratkoročne ciljeve da bi ste napravili manje stepenike da Vas vode od mesta gde ste sada do glavnog cilja. Kada ostvarite prvi kratkoročni cilj imaćete više motivacije da krenete ka sledećem i tako dalje sve go glavnog cilja.

Nemojte previše gledati ka dalekim ciljevima. Realizujte jedan po jedan mali ciklus i ne treba brinuti koliko je to daleko od Vašeg sna.

Posvetite se planu koji ste napisali. Nećete odmah videti rezultate treninga, ali najveći deo uspeha je biti mentalno posvećen procesu. Budite sigurni da nije lako dostići glavni cilj.

Pronađite način da objektivno izmerite Vaš trening. Beležite napredak iskreno, nemojte dozvoljavati da treba da interpretirate. To je jedini način da se napredak izmeri i analizira, da se vidi da li se napreduje ili plan ne radi.

Ovo bi bio najbolji način da se uklope trening i praznici.

sport i praznici

KOJA JE CENA?

Aktivni ljudi često se opuštaju uz mišljenje da se može nadoknaditi jednostavnim „izaćiću da vozim“, ali ne treba sebi previše povlađivati. Iako je ovo tačna činjenica, treba uzeti u obzir kalorijski ekvivalent nekih  prazničnih užitaka.

dve čaše kuvanog vina = 420kcal = 1 sat opuštene vožnje biciklom
pileća večera = 1420kcal = 2 sata umerenog trčanja
pita sa mesom i čašica rakije = 350kcal = 40 minuta plivanja slobodnim stilom

Uživajte u praznicima ali zapamtite da možda nije baš tako lako održati balans kao što mislite!

Ugodno treniranje!