Aktivni ves za trcanje gornji i donji deo SIX2

Aktivni ves super cena SIX2

Fanatic Bike - Bicikli Prodaja Fitnes Ski - Besplatna Isporuka

Servis amortizera Fanatic

Amortizer

  Amortizer (suspenzija) je jedan od najvažnijih i najskupljih delova modernog MTB bicikla. Takođe je veoma zanemaren od strane vlasnika bicikla. Servisiranje savremenih vazdušnih, hidrauličnih i mehaničkih prednjih amortizera - suspenzija i shock-ova (šokova - zadnjih suspenzija) zahteva veliko iskustvo i strpljenje, kao i većinom specifičan alat i delove. Redovnim servisom se produžava efikasan rad, čuva vrednost i produžava radni vek amortizera.

  Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, našim klijentima preporučujemo da se pored osnovnog redovnog održavanja, koje se sprovodi na 30 do 50 radnih sati (u zavisnosti od preporuke proizvođača suspenzije), uradi i opšti servis koji se obavlja na 90 do 120 radnih sati, a koji obuhvata popravku i zamenu kompletnih uljnih i vazdušnih gumica, zamenu ulja u komori i ulje za podmazivanje. Po potrebi se menjaju i semerinzi (prašinari) i bušinzi (klizači). Za servis amortizera koristimo najkvalitetnija, odnosno najdugotrajnija maziva.

 Preporučujemo i godišnji pregled (servis) celog bicikla (ležajeva glave, ležajeva pogona, upravljačkih ležajeva, lanca, lančanika, kočnica, kočione tečnosti, kočione pločice, itd.). Delovi prednje suspenzije-viljuške-amortizera bicikla - Fanatic bike serivs

   Naš servis je opremljen specijalnim servisnim alatima za većinu proizvođača čije delove prodajemo. Pružamo profesionalan servis po pristupačnoj ceni. Posle servisa amortizer temeljno proverimo i testiramo kako bi bili sigurni da je posao urađen kvalitetno. Za svaki amortizer dajemo procenu kakvo je stanje vitalnih delova, kao i preporuku šta je potrebno činiti kako bi se sprečilo dalje habanje. Redovnim servisom amortizera i celog bicikla obezbedićete ispravnost i besprekoran rad, a izbeći oštećenje vitalnih delova i skupe popravke.

   Pored redovnog i generalnog servisa, naši serviseri nude savete o podešavanju suspenzija u zavisnosti od bicikla, težine vozača i načina vožnje. Na taj način teoriju sprovodimo u stvarnost. Takođe, sigurnost naših klijenata nam je jedan od prioriteta zbog čega stalno ulažemo u najsavremenije materijale, alate i kvalitetnu uslugu.

Ulje

Ulja za suspenzije proizvodi više kompanija od kojih su najpoznatije svetske Motorex, RSP, Finish Line, Motul, Castrol, itd., a koje potpisuju vodeći proizvođači suspenzija. Da li su ta ulja dobra za Vašu suspenziju? Da. Da li su ta ulja najbolja za Vašu suspenziju? Verovatno ne!

Ova fabrička ulja za suspenzije:

- upotrebom na niskim temperaturama gube viskoznost

- radom na velikim neravninama naprave penu koja smanjuje efikasnost suspenzije (kada je efikasnost najpotrebnija)

- gube viskoznost relativno brzo

- ne smeju da se kombinuju, čak ni ulja istog proizvođača!Ulje za suspenzije-viljuške-amortizere - Fanatic bike serivs

Ulje koje koristimo – renomiranog proizvođača Red Line je potpuno sintetičko:

- bolje se ponaša na nižim temperaturama nego ulja ostalih proizvođača iste viskoznosti

- može se mešati da bi se dobile precizne vrednosti viskoznosti za fini tjuning

- skoro potpuno eliminiše stvaranje pene

- pružaju odlično i dugotrajno podmazivanje gumica (gumice ne bubre)

- Red Line ulje je potpuno hemijski i fizički inertno na sve gumene delove

- omogućavaju korišćenje niže viskoznosti

- koriste ga profesionalni servisni centri u MTB i MOTO industriji

- vrednost viskoznosti od „vodene“ - 0wt pa sve do 30wtSintetičko ulje za amortizere-suspenzije-viljuške - proizvođača Red Line

Semerinzi

 

   Semering, prašinar ili štitnik unutrašnjosti suspenzije je gumeni prsten sa jednom ili dve opruge koja štiti unutrašnjost suspenzije od vode i nečistoća koje mogu oštetiti precizne delove mehanizma amortizera. U našoj ponudi se mogu pronaći fabrički, originalni semerinzi, kao i oni kvalitetniji od originala - SKF „Low friction“ - semerinzi niskog trenja koji pružaju vrhunsku zaštitu mehanizma Vaše suspenzije uz superiorno klizanje uz štapove amortizera.Istrošeni semerinzi na prednjoj suspenziji mogu doprineti dodatnim oštećenjimaSemerinzi za Rock Shox, Fox, DT, SR Suntour, Manitou, Marzocchi i Magura amortizere - Fanatic servis amortizera za bicikle

SKF je vodeći svetski proizvođač vrhunskih kugličnih i valjkastih ležajeva, preciznih elemenata i semeringa iz Švedske a osnovan je daleke 1907 godine. Dovoljno je spomenuti Ferrari i Ducati kao firme sa kojima SKF  konstantno razvija svoje proizvode. SKF semerinzi se mogu fabrički pronaći na suspenzijama proizvođača Fox-a od 2016. godine i kod proizvođača DT Swiss, ali u standardnoj varijanti odnosno nije u pitanju „Low Friction“ semering niskog trenja.

SKF kvalitet se stalno potvrđuje na biciklima najboljih svetskih vozača, kao što su Nino Shurter (Švajcarska) i Jenny Rissveds (Švedska) koji su osvojili zlatne medalje na XCO Svetskom prvenstvu 2016., kao i zlato na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine.Nino Shurter i Jenny Rissveds koji su osvojili zlatne medalje na XCO Svetskom prvenstvu 2016., kao i zlato na Olimpijskim igrama u Riu 2016.

Karakteristike SKF „Low Friction“ semeringa niskog trenja:

- integrisana usna prašinara za sprečavanje ulaska prljavštine i kontaminacije komponenti suspenzije

- integrisana usna uljnog zaptivača sprečava oticanje ulja na štapove

- (unapred) natopljen foam ring – penasti prsten za niže trenje

- laka zamena prilikom periodičnog servisaSKF - Fanatic bike servis amortizera

Prednosti SKF „Low Friction“ semeringa niskog trenja:

- povećan radni vek i efikasnost

- poboljšana zaštita od vode i nečistoća

- redukovano konstantno trenje celog radnog veka semeringa

- veoma poboljšan komfor vožnje

- kompatibilnost sa većinom fabričkih i kompatibilnih ulja

- redukovano trošenje i usisavanje vazduha

- sposobnost da dugotrajno izdrži UV zračenje

- spektar prilagođenih veličina odgovara većini suspenzija

- superiorno štiti klizne površine štapova od struganja nečistoća (blato-pesak)

Saveti

 

SAVETUJEMO da prilikom kupovine nove suspenzije obavite preventivni pregled kako bi se proverio nivo ulja za podmazivanje!

SAVETUJEMO za Vašu sigurnost da prilikom kupovine polovne suspenzije ili polovnog bicikla uradite kompletni preventivni pregled!

SAVETUJEMO da pri čišćenju suspenzija koristite samo namenska sredstva za čišćenje!

SAVETUJEMO da posle vožnje uklonite svu prljavštinu sa štapova viljuške, zadnjeg amortizera, točkova i svih pokretnih delova (lanac, zupčanici, lančanici, itd)!

SAVETUJEMO da dodatno obezbedite optimalne performanse vaše suspenzije i bicikla tako što nakon čišćenja, pokretne delove podmažete koristeći namenska maziva!

SAVETUJEMO da pri redovnom čišćenju pažljivo proverite viljušku i amortizere, kao i kompletan bicikl za bilo kakvu štetu koja može nastati prilikom transporta bicikla, pada, udara kamenja, itd. Blagovremeno otkrivanje i otklanjanje oštećenja može da spreči teške povrede i mogućnost nesreće tokom vožnje.

SAVETUJEMO da redovnom rekreativnom upotrebom jednom nedeljno proverite pritisak vazduha u viljuškama i amortizerima. Za profesionalce i ozbiljne rekreativce preporučujemo proveru pritiska pre svake vožnje.Presek unutrašnjosti prednje suspenzije-amortizera sa oprugom

Pravilno naduvavanje vazdušnih suspenzija – postavljanjem pred-hoda (SAG)

SAG Prednje viljuške: Pre nego što sednete na bicikl u punoj opremi, SAG O-ring gumicu na gornjim štapovima viljuške postavite skroz do semeringa. U slučaju da nemate SAG O-ring gumicu, može se privremeno staviti plastična vezica koja se blago zategne. Proverite da li je viljuška - suspenzija otključana, a zatim sedite na bicikl 7 do 10 sekundi u uspravnoj poziciji vožnje bicikla. Zatim polako siđite sa bicikla i izmerite razmak od semeringa do SAG gumice ili vezice. Ovo rastojanje bi trebalo da bude između 15% - 25% ukupnog hoda amortizera.

Pun hod se meri od semeringa do oko 5mm od vrha gornjih štapova.Pravilno naduvavanje prednje vazdušne suspenzije - postavljanjem pred-hoda (SAG FRONT)

SAG zadnjeg šoka - suspenzije: Metod za zadnji amortizer je skoro identičan metodu prednjeg, ali umesto da se stoji na biciklu lagano sedite u poziciju kakvu imate tokom vožnje. SAG može da varira u zavisnosti od stila vožnje i namene bicikla.Pravilno naduvavanje zadnje vazdušne suspenzije - postavljanjem pred-hoda (SAG REAR)

Podešavanja amortizera

U slučaju da suspenzija ne može da pravi pun hod, osećaj je grub, bicikl ima loše ponašanje u krivinama, verovatno je amortizer prepumpan odnosno kompresija prevelika. Smanjite pritisak vazduha u suspenziji ili zamenite oprugu (ili celu suspenziju) blažom ili smanjite kompresiju velike brzine u početni položaj ili kompresiju male brzine u početni položaj okretanjem dugmeta u suprotnom smeru kazaljke sata.

U slučaju da je suspenzija je suviše meka celim hodom (zabijanjanje suspenzije), onda je opruga suviše meka ili je suviše mala kompresija.

Povećati pritisak vazduha u suspenziji ili zameniti oprugu sa jačom ili povećati kompresiju amortizovanje velike brzine do željene amortizacije ili kompresiju male brzine do željene amortizacije okretanjem dugmeta u smeru kazaljke sata.Podešavanje amortizera

U slučaju da kada suspenzija lepo primi prvi udar u seriji, a nastavi da radi znatno lošije - tvrđe, onda je na suspenziji rebound (oporavak) suviše zatvoren.

Povećati amortizovanje povratnog hoda na malu brzinu okretajući (najčešće crveno) dugme u suprotnom smeru kazaljke sata.

Ako se suspenzija vraća previše brzo na neravnina i imate loš kontakt sa podlogom u neravnim krivina, onda je rebound (oporavak) previše otvoren.

Smanjiti amortizovanje povratnog hoda na veću brzinu okretajući (najčešće crveno) dugme u smeru kazaljke sata.Rebounds - podešavanje amortizera

 

  Za sva pitanja, na raspolaganju vam je služba servisa na brojevima telefona 021/452-354, 021/6621-099 radnim danima i subotom 8-21h, a nedeljom od 8-21h na 021/6621-099

Bicikle i druge artikle (u garantnom roku ili van njega) na servis možete predati u obe naše prodavnice u Novom Sadu: na Bulevaru Evrope (Dalmatinska 1) ili  u Železničkoj 56 (ugao Bul.Oslobođenja i Maksima Gorkog).

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na servis@fanatic.rs

 

Kvalitet proizvoda i usluga, pristupačna cena i pre svega briga o svakom kupcu – Vaše zadovoljstvo je naš uspeh.

 

Fanatic servis team

Loading...
Molimo za strpljenje...